AcasaSfatul mediculuiOtita externa

Otita externa

Otita externaReprezinta un proces inflamator dezvoltat la nivelul tegumentului conductului auditiv extern. Ca mod de evolutie, afectiunea poate fi acuta sau cronica. De obicei, se dezvolta pe un tegument lezat ( dupa extragerea instrumentala sau prin spalatura auriculara a unui dop de cerumen sau a unui corp strain ) sau pe un tegument cu proprietati fizico chimice modificate ( bai in piscina sau rauri, distructia stratului protector de grasime prin actiunea unui sapun sau detergent).

Dintre factorii favorizanti amintim:

  • climat cald si umed;
  • purtarea de proteze;
  • traumatisme locale;
  • diminuarea secretiei de cerumen;
  • igiena deficitara.

Cei mai frecventi agenti etiologici sunt : stafilococii ( aureu si epidermidis), psudomonas aeruginosa, streptococii, proteus vulgaris.

Simptomatologia este comuna diferitelor forme de otita externa si initial, procesul inflamator determina prurit ( mancarime ) la nivelul conductului auditiv extern, durere intensa ( otalgie ) cu perioada de exacerbare nocturna, tumefactie, secretie seroasa, hipoacuzie.

Tratamentul este de obicei local. Se practica zilnic toaleta conductului auditiv extern cu aspirarea secretiilor si spalarea conductului cu solutii antiseptice.
La acestea se adauga tratament antialgic si antiinflamator pe cale generala. Daca apar manifestari generale( febra) si nu se obserava remisiunea simptomatologiei locale, se instituie si tratament general antibiotic.

Dr. Brindusa Lamba

Felicitare