AcasaSfatul mediculuiHipertensiunea arteriala, un real semnal de alarma

Hipertensiunea arteriala, un real semnal de alarma

Hipertensiunea arterialaHipertensiunea arteriala ar putea fi definita ca acea valoare dincolo de care creste riscul aparitiei unor complicatii cerebrale, cardiace, renale sau vasculare.

Valoarea care delimiteaza granita intre normo si hipertensiune este de 130/85 mmhg.Valorile cuprinse intre 130-139/85-89mmhg sunt cunoscute sub denumirea de tensiune de granita sau normal inalta , iar peste aceste valori vorbim de hipertensiune arteriala cu cele trei stadii ale sale:

  • Usoara – 140-159/90-99mmhg
  • Medie - 160-179/100-109mmhg
  • Severa - >180/110mmhg

Vorbim de hipertensiune sistolica izolata in cazul unei TA sistolice>140mmhg si a unei TA diastolice<90mmhg, caz in care clasificarea se va face in functie de valorile tensiunii arteriale sistolice in categoriile indicate mai sus.

Este cunoscut faptul ca hipertensiunea arteriala este o boala cu prevalenta crescuta.Populatia hipertensiva reprezinta 20% din populatia de 6 miliarde a lumii si reprezinta o problema globala la nivel mondial.Strategiile conventionale utilizate in managementul HTA determina controlul acesteia doar la o treime din hipertensivi, restul pacientilor fiind expusi complicatiilor cardiovasculare asociate hipertensiunii. Intr-un articol publicat in Journal of Hipertension in iunie 1998 se arata ca normalizarea TA sub 140/90 mmhg se atinge intr-un procent foarte scazut, de ordinul a 6% in Anglia, 27% in Franta, 27,4% in SUA.

Studiul SEPHAR realizat la nivelul Romaniei demonstreaza o situatie alarmanta: 4 din 10 adulti sunt hipertensivi si mai mult de jumatate din ei sunt nou diagnosticati. Analizand pacientii nou diagnosticati 88% din cazuri se incadreaza la HTA usoara si medie si 12% din cazuri au HTA severa.Ca distributie pe grupe de varsta 35% din hipertensivi au sub 40 ani, 39% intre 40 si 60 de ani si 26% au peste 60 de ani.

Fiziopatologia HTA este foarte complexa. Studiile efectuate au aratat faptul ca nivelul ridicat al TA este rezultatul interactiunii complexe intre predispozitia genetica si factorii de mediu. Aceasta diversitate poate explica de ce exista o heterogenicitate marcata in raspunsul la tratament si de ce un singur antihiperteniv poate controla TA la doar 30% din pacienti. Astfel depistarea si tratamentul HTA reprezinta o provocare continua pentru medic.

Felicitare