AcasaSfatul mediculuiAbuzul de alcool

Abuzul de alcool

Abuzul de alcoolAlcoolul consumat abuziv provoaca mai multe prejudicii fizice, psihologice si sociale decat toate celelalte droguri la un loc. Aproape 1 din 3 barbati si 1 din 5 femei consuma alcool peste limitele de siguranta acceptate in prezent, iar consecintele acestor excese devin din ce in ce mai frecvent intalnite. Consecintele excesului de alcool sunt foarte variate si afecteaza majoritatea sistemelor organismului.

La nivelul aparatului cardiovascular , consumul abuziv , cronic de alcool creste incidenta hipertensiunii arteriale, aritmiilor cardiace, accidentelor vasculare cerebrale, cardiomiopatiilor, insuficientei cardiace si a mortii subite cardiace. Nu in ultimul rand, alcoolul in exces are efecte metabolice nedorite.Astfel, prin efect pancreato-toxic, alcoolul are potential diabetogen iar la nivel hepatic stimuleaza sinteza de trigliceride ducand la cresterea hiperlipemiei postprandiale si la incarcarea grasa a ficatului.

Exista o corelatie de tip doza-efect intre consumul de alcool si riscul de afectare prin hipertensiune arteriala si atac vascular cerebral. O cantitate chiar moderata de alcool consumata zilnic (40 – 160 ml) poate induce cresterea valorilor tensiunii arteriale.In asociere cu alti factori de risc (fumat, consum de cafea, stress), alcoolul duce la cresterea tensiunii arteriale chiar la un consum zilnic mai mic, crescand in acelas timp si riscul mortalitatii coronariene.Cresterea tensiunii arteriale se datoreaza cresterii debitului cardiac si a frecventei cardiace secundare stimularii activitatii nervoase simpatice indusa de alcool, dar si printr-un mecanism vasopresor direct. Hipertensiunea arteriala indusa de alcool poate fi reversibila la intreruperea consumului de alcool. Consumul de alcool poate de asemenea explica de ce tensiunea arteriala este dificil de controlat la anumite persoane.

Consumul de alcool a fost, de asemenea ,asociat cu diferite tipuri de aritmii cardiace, cum ar fi contractile ventriculare premature, fibrilatia si flutterul atrial, tahicardiile supraventriculare. Moartea subita este mult mai frecventa la consumatorii de alcool in exces , indiferent de prezenta sau gradul afectarii cardiace ischemice preexistente. Aritmiile produse de consumul de alcool pot aparea pe cord sanatos, indemn.

In prezent se considera ca alcoolul este cea mai frecventa cauza identificabila de cardiomiopatie, unii cercetatori sustinand ca cel putin 50% dintre toate cardiomiopatiile dilatative sunt provocate de alcool. S-a constatat ca alcoolul produce depresia acuta a contractilitatii miocardice si atunci cand este ingerat de indivizi sanatosi cu cord indemn.La majoritatea alcoolicilor cronici se intalnesc modificari la nivelul muschiului cardiac, iar aproximativ 10% din acestia dezvolta cardiomiopatie manifesta clinic. Pentru dezvoltarea cardiomiopatiei dilatative este necesar un consum zilnic de 80 g alcool timp de 5 ani. Oprirea precoce in cursul evolutiei a consumului de alcool poate stopa progresia bolii si poate duce chiar la recuperarea disfunctiei contractile a ventriculului stang. In fazele avansate ale bolii, oprirea consumului de alcool nu mai poate reduce insa fenomenele de insuficienta cardiaca.

In practica medicala, depistarea consumului cronic de alcool ca factor declansator al acuzelor unui pacient poate fi extrem de facila, alteori insa relatia alcool – simptome poate fi stabilita prin intrbari referitoare la stilul de viata. Un lucru insa trebuie sa devina cert, si anume faptul ca rolul medicului este acela de a descuraja consumul zilnic , sistematic de alcool , mai ales atunci cand pacientul solicita cu insistenta aprobarea de catre medic a unui consum zilnic in asa zise cantitati mici sau in scopul stimularii apetitului.

Felicitare